Hoe zet je koffie

Wil je leren hoe je op een juiste manier koffie zet?
We zijn geen baristas, maar geven jou graag wat tips!

Volautomaat

Chemex

Chemex

V60

V60

French Press

Cafetière

Aeropress

Aeropress

Espressomachine

Wil je een uitstekende espresso kunnen zetten, maar ook het gemak hebben van een cappuccino of flat white met 1 druk op de knop?
Kies dan voor een volautomaat.

Chemex

Chemex

De chemex zetmethode is voor veel mensen een openbaring. Door de filterstructuur geeft dit een heel zuivere smaak. De filter is ook langs één kant driedubbel gevouwen. Daardoor komt bij enkele van onze origine koffies die typische florale smaak nog beter naar boven.

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm het water tot 92°c.
 2. Plaats de filter zo, dat de dikste zijde aan de schenkmond zit.
 3. Eerst moet je de filter spoelen door reeds wat heet water door de filter te gieten. Dit doen we om de ‘papiersmaak’ weg te krijgen.
 4. Doe de koffie in de filter, hou hierbij rekening met de algemene regel van 60g op 1 liter water. Kies bij het bestellen van je koffie zeker voor filtervermaling. Als je zelf gaat malen, kies dan een grove vermaling.
 5. Controleer of het water nog steeds op de juiste temperatuur is.
 6. Giet eerst een beetje water op de koffie tot wanneer alle gruis vochtig is en wacht 20 seconden. Dit noemt men ‘Blooming’.
 7. Giet als tweede fase de rest van het water in de filter en doe dit in een draaiende beweging voor een optimale smaak.
 8. De doorlooptijd zit tussen de 3 à 4 min.
 9. Smakelijk!
V60

Kalita / V60

Deze zetmethode kan je best vergelijken met het zetten van je dagelijks koffie. Er zit wel een verschil tussen tussen de twee. Zo heeft de v60 een gekartelde filter en de Kalita eerder een klassieke filtervorm. Een tweede verschil zit hem in de opening om het water door te laten. Deze is aanzienlijk groter bij V60.

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm het water tussen de 85 en 90°c.
 2. Eerst moet je de filter spoelen door reeds wat heet water door de filter te gieten. Dit doen we om de ‘papiersmaak’ weg te krijgen.
 3. Doe de koffie in de filter, hou hierbij rekening met de algemene regel van 60g op 1 liter water. Kies bij het bestellen van je koffie zeker voor filtervermaling. Als je zelf gaat malen, kies dan een grove vermaling.
 4. Controleer of het water nog steeds op de juiste temperatuur is.
 5. Giet eerst een beetje water op de koffie tot wanneer alle gruis vochtig is en wacht 20 seconden. Dit noemt men ‘Blooming’.
 6. Giet als tweede fase de rest van het water in de filter en doe dit in een draaiende beweging voor een optimale smaak.
 7. De doorlooptijd zit tussen de 2 a 3 min.
 8. Smakelijk!
French Press

French Press

Deze zetmethode ken je misschien beter als ‘cafetière’. Een trendy manier van koffie zetten aan tafel. Bij French Press gebruik je geen papieren filter maar een metalen filtersysteem.

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm het water tussen de 85 en 90°c.
 2. Neem het deksel met filtersysteem van uw cafetière.
 3. Doe de koffie in de cafetière, hou hierbij rekening met de algemene regel van 60g op 1 liter water.
 4. Giet eerst een beetje water op de koffie tot wanneer alle gruis vochtig is en wacht 20 seconden. Dit noemt men ‘Blooming’.
 5. Giet als tweede fase de rest van het water in de press en doe dit in een draaiende beweging voor een optimale smaak.
 6. Laat circa 4 minuten trekken en duw dan de metalen filter voorzichtig naar beneden tot je niet verder kan.
 7. Smakelijk!
Aeropress

Aeropress

De Aeropress is razend populair in de koffiewereld. Er zijn zelfs wedstrijden om de lekkerste koffie uit de Aeropress te krijgen. Het is een klein compact instrument die grootse resultaten kan bezorgen.

Hoe ga je te werk?

 1. Verwarm het water tot 92°c.
 2. Plaats de filter op de losgedraaide dop.
 3. Doe de koffie in de Aeropress, hou hierbij rekening met de algemene regel van 60g op 1 liter water.
 4. Giet eerst een beetje water op de koffie tot wanneer alle gruis vochtig is en wacht 20 seconden. Dit noemt men ‘Blooming’.
 5. Giet als tweede fase de rest van het water over uw koffie. Doe dit in een draaiende beweging voor een optimale smaak.
 6. Wacht circa 1 min 30 sec en draai dan de dop met filter op de Aeropress.
 7. Draai de Aeropress om en zet hem op uw tas.
 8. Duw de Aeropress op uw eigen tempo en naar eigen smaak, volledig naar beneden.
 9. Smakelijk!